Uanset om du er i gang med at købe eller sælge en bolig, så er det vigtigt at du forstår, hvad en tilstandsrapport er, og hvordan man læser den. Den er nemlig en vigtig del af salgsprocessen, og begge parter har derfor en interesse i at forstå hvad dokumentet handler om, og hvad det betyder. Uden den korrekte forståelse risikerer man som sælger, at man ikke får ligeså god en pris på sit hus som man havde håbet på, eller at man pludseligt får svært ved at svare på kritiske spørgsmål fra en potentiel køber. Som køber er det måske endnu vigtigere: her kan en manglende forståelse af kritiske ting i tilstandsrapporten være noget der har rigtigt store konsekvenser. Et hus er en stor investering, og hvis man ender med at købe et hus med alvorlige problemer, så kan man risikere at miste det hele.
Så lad os starte med at beskrive hvad en tilstandsrapport i bund og grund er. Det er et dokument der bliver udfærdiget af en byggesagkyndig. Den byggesagkyndige laver et dybdegående eftersyn af hele boligen, og noterer alle relevante ting omkring ejendommens tilstand. Det er op til sælgeren af huset om de ønsker at få udfærdiget en tilstandsrapport ? man kan i princippet vælge at sælge ejendommen uden sådan en. Det vil dog være sværere at finde en køber, da det selvfølgeligt er i købers interesse at kende tilstanden på den bolig de overvejer at købe. For sælger er det også ret praktisk, da en tilstandsrapport gør det muligt for sælger at tegne en ejerskifteforsikring: den gør, at sælger ikke hæfter hvis køber senere opdager fejl eller mangler i boligen. Det kan virkeligt knække økonomien hvis man har solgt et hus og tænkt, at alt var helt i orden, og så pludseligt står og skal hæfte for nogle skjulte problemer i den bolig man allerede troede man havde hænderne helt fri af.
Og hvordan læser man den så? Jo, de fleste dele af rapporten siger egentligt sig selv. Rapporten indeholder informationer om ting der er gået i stykker, områder der er utætte, områder der er skævvredne og så videre. Det der er særligt vigtigt at forstå her er den ?karakter? som den byggesagkyndige har givet problemet. Det er en skala fra K0 til K3. Jo lavere tallet er, jo mindre alvorligt at problemet. K0 betyder, at problemet udelukkende er kosmetisk: det ser altså ikke helt fantastisk ud, men der burde ikke være nogle videre konsekvenser ved, at lade tingene blive som de er. K3 betyder derimod, at der er en kritisk skade: det er vigtigt at dette problem bliver løst. Som sælger kan man vælge at udbedre problemet. Køber kan også vælge at løse problemet imod et eventuelt afslag i prisen. Det vigtigste er dog, at man har en plan for at løse problemet, og meget gerne forstår hvad konsekvenserne er, hvis man ikke får det gjort i tide.