close
Livsstil

Tjeklisten til en bedre privatøkonomi i det lille hjem

Økonomi

Tid er penge, og det er velsagtens de fleste, der kender til, hvordan det føles ikke at have råd til noget, man gerne vil – ikke at have penge som græs.  Og det er heller ikke altid, der er nogle måder at tjene flere penge på – men der er mange måder at bruge dem, du har bedre. Og en krone sparet er som bekendt en krone tjent.

Selvom der er langt til næste lønforhandling, så er der en række ting, du kan gøre, for at få flere penge mellem hænderne. Du når nemlig rigtig langt med et bedre overblik over din privatøkonomi, for så kan du se, hvor du kan spare, så du kan frigive penge til noget, der er vigtigere for dig.

Læs med her, og se, hvor der er penge at hente i hverdagen for dig. For som bekendt skal der jo kun mange bække små til at gøre den store å.

Få overblik med et budget og budgetkonto

Hvert nytår er en god anledning til nytårsforsæt – at sætte mål for året, der kommer. Det er derfor også en rigtig god lejlighed til at skabe overblik over dit privatbudget. Desværre ligger landet sådan, at mange aldrig har fået lagt et budget – selvom det ellers er et tiltag, der kan spare dig mange penge årligt. Og hvordan sparer du så penge med et budget?

Det bliver helt klart og tydeligt for dig, hvilke udgifter du har. Alle dine udgifter bliver synlige, og det gør det nemmere for dig at vælge nogle af dem til og nogle af dem fra. Desuden forhindrer et budget, at du laver overtræk, som du skal betale renter af, og du undgår ligeledes at skulle betale udgifter til kassekredit. Men for at undgå det er det naturligvis vigtigt, at du inkluderer alle udgifter i dine månedlige udgifter. Også de årlige og halvårlige udgifter skal du lægge til side til hver måned.

Du kan komme langt med madplaner – flere planlagte indkøb og færre impulskøb

En god måde at spare penge er ved at lægge en madplan hver uge. Få overblik over, hvilke ingredienser der er i køleren, og lav indkøbslister. Det smarte er så, at du har listen at holde dig til i supermarkedet – ingen impulskøb, ingen fristelser. Et godt tip er også ikke at handle ind, hvis du på nogen måde er sulten – så har vi en tendens til at handle for meget. Hvis du laver madplaner, kan du også nemmere undgå madspild, for du kan tænke opskrifterne og madretterne, du laver, ind i hinanden.

Nye hårde hvidevarer skærer godt ned i elregningen

I Danmark betaler vi en af verdens højeste elpriser, og elprisen er stigende. Derfor kan det også betale sig at overveje at udskifte de gamle hårde hvidevarer med nye. Faktisk kan den nye investering tjene sig selv hjem allerede inden for relativt kort tid. Det er altså en god idé at investere i en energivenlig vaskemaskine, og det stopper jo ikke her. For besparelserne ser bedre ud, jo flere maskiner du erstatter.

Et energivenligt køleskab anvender kun 25 % af den energi, som et køleskab med 15 år på bagen bruger. Derfor vil investeringen i nye husholdningsmaskiner betale sig tilbage inden for 4-8 år. Disse maskiner har en levetid på flere år – op mod 10-15 år – og kan naturligvis serviceres og repareres med hvidevare-reservedele. I nogle tilfælde er det reservedele til hvidevarer, du selv kan skifte ud. Så i lyset af deres levetid har du en besparelse i sigte over en årrække – på elregningen, men højest sandsynligt også vandregningen og selvfølgelige det grønne regnskab.