close
Livsstil

Oprydning i børnehøjde

Børneværelse

Kan du genkende dig selv i dette?

Du har indrettet det sødeste, hyggelige børneværelse med sengetøj fra Konge Sløjd, søde hjemmehæklede bamser og dyre designer børnemøbler. Men det kommer slet ikke til sin ret, fordi legetøj og pynteting flyder ud over det hele rummet.

Det kan de fleste forældre, men hvordan sikrer man at oprydning bliver en naturlig del af hverdagen i stedet for et emne, der skal diskuteres igen og igen med børnene når det er tid til at rydde op på børneværelset.

Luxoliving

Der findes mange muligheder for at gøre oprydningen i hjemmet til en naturlig del af hverdagen, også før børnene. Alle børn er unikke og af samme grund er der også mange forskellige metoder at vælge imellem, dog findes der nogle praktiske metoder som har vist sig at have en god effekt hos mange familier.   

5 gode råd om børn og oprydning

  1. Vær et godt eksempel
    Børn er meget opmærksomme på den måde deres omverden agerer på og derfor er  det vigtigt selv at følge de krav, der bliver stillet til børnene. Vær det gode eksempel og vis dit barn, at det er hurtigt og nemt at holde hjemmet ryddet.
  2. Start tidligt

Det er aldrig for tidligt at starte med at indlære gode vaner og barnet behøver ikke
være særlig gammel, før det at kaste klodser og andet legetøj tilbage i kurven bliver

en fast del af hverdagen.

 

  1. Gør det nemt for barnet

Ved at have kasser og kurve til at stå fremme, gør du det let og ligetil for barnet at
at rydde op efter legen. Hav opbevaringen til at stå fremme som en del af

indretningen og gør det endnu mere naturligt for dit barn at rydde op.

 

  1. Den daglige husholdning
    Børn der deltager i den daglige husholdning, får et helt naturligt forhold til hvad det kræver at få et hjem til at hænge sammen og så styrker det desuden deres selvværd, udvikling og sociale kompetencer. Inddrag dem i de daglige pligter og såsom at tømme opvaskemaskine, måle ingredienser op til madlavningen eller støvsuge.
  2. Gør oprydningen til en leg

Du kan med fordel gøre oprydningen til en leg. Kast med klodserne for at ramme

kurven, tag tid på hvor hurtigt barnet kan rydde op, eller lav det til en konkurrence at

samle flest muligt legesager på kortest tid.

 

Vælg de metoder, som giver mening for dig og start så tidligt som muligt, så det bliver en naturlig del af hverdagen for barnet.

Aflæring eller indlæring?

Det er de færreste, som har mulighed for at have et øje på deres børn i hvert minut af alle døgnets timer. Derfor vil der helt naturligt også være andre, som præger dit barn i retninger som du måske ikke altid bifalder. Har barnet for eksempel oplevet, at man kan fylde gulvet med legesager og dagen efter finde det hele tilbage i beholdere klar til at blive hældt ud på gulvet igen, kan læringsprocessen tage længere tid. Dette skyldes ikke at barnet ikke  ønsker at lære noget nyt, men når et uønsket mønster er indlært, kræves det til tider at dette bliver aflært førend et nyt mønster kan indlæres og overtage det gamle. I disse tilfælde kan det kræve lidt ekstra tålmodighed, derfor er det blot endnu mere vigtigt at have et vågent øje og være opmærksom på barnets vaner efter endt leg for at bryde det uønskede mønster,

Et hjemligt hjem

Sidst men ikke mindst, børn er børn og det må hjemmet gerne vise. En glemt bamse i køkkenet viser at boligen rummer kærlighed og plads til alle, det samme gør sig gældende når klodserne ligger fremme på stuegulvet. Placer kurve eller andre beholdere i flere af boligens rum, så barnet hurtigt kan finde legetøjet frem og hurtigt kan pakke det væk igen, uden at gå på kompromis med den personlige indretning.