close
Livsstil

Lær at strikke – trin for trin

Strikke

Går du med en stor drøm om at lære at strikke? Og har du besluttet dig for, at du nu endelig skal få lært det? Hvis du aldrig før har prøvet at stikke, kan det virke ret skræmmende og uoverskueligt. Men hvis du læser vores trin-for-trin guide, kan du sagtens lære at mestre kunsten.

 

  1. Det basale

Der er grundlæggende to forskellige strikkestile; den engelske metode og den tyske metode, men egentlig er den eneste forskel, hvordan garnet skal holdes. Med den engelske metode holdes garnet nemlig i den højre hånd, hvorimod det holdes i den venstre ved den tyske metode. Selvom begge metoder producerer lige fine resultater, vil vi i denne guide benytte os af den tyske metode.

 

  1. Vælg det rigtige udstyr

Først og fremmest er det vigtigt, at du vælger de rigtige strikkepinde. De kan købes i fysiske butikker, men det største udvalg finder du hvis du søger strikkepinde på nettet. Hernæst er det også særdeles vigtigt, at du vælger garn af høj kvalitet. Det kan virkelig gøre forskellen i din strikning, og hvis du har garn af dårlig kvalitet, vil du opleve at garnet glider eller knækker.

 

  1. Hvordan starter man?

For at begynde at strikke skal du først og fremmest lave en grundrække af masker. Dan en løkke af dit garn, sæt den på din strikkepind, hold garnet med venstre hånd og spred det ud med tommel- og pegefinger. Vip strikkepinden imod dig selv, og grib herefter den yderste tråd fra tommelen – vend denne bagud og tag den inderste tråd. Stram til, og så har du lavet den første maske. Fortsæt således, indtil du har en fuld række på pinden.

 

  1. Læsning af strikkeopskrifter

En strikkeopskrift ser meget forvirrende ud fra et nybegynders synspunkt, men heldigvis er der masser af hjælp at hente. Strikkeopskrifter kan indeholde mange fremmede forkortelser og betegnelser, som man naturligvis ikke har kendskab til, hvis man aldrig har prøvet at læse en sådan opskrift før. Først og fremmest vil du bemærke, at opskriften er angivet i en størrelse, der eksempelvis kan hedde S, M, L og XL. Ud for hver størrelse vil det være angivet, hvor mange masker du skal slå op og hvor mange cm, der skal strikkes. Det vil sige, at hvis du ønsker at strikke noget i størrelse M, skal du blot kigge på andet tal i talrækken ned igennem hele opskriften. Derudover skal du kende til begreberne ret- og vrangside; retside er den side, du skal vende ud af på det færdige strikketøj, mens vrangsiden er den side, du skal vende mod dig selv.

Du skal være indstillet på, at det kræver massere af øvelse, men at du også vil få en ny hobby fuldt af ro og glæde. Og som en kæmpe fordel får du og din familie også en masse selvproducerede stykker tøj, som I kan få glæde af.