close
Helbred

Akupunktur – Mirakelmiddel eller ej?

Akupunktur er en alternativ behandlingsform, der deler vandende. Mange er skeptiske overfor præmissen, mens andre mener, at de er blevet helbredt for forskellige sundhedsmæssige problemer, men hvad er akupunktur egentlig?

 

Hvad er akupunktur?

Det hele består i, at der i menneskekroppen skulle være en skjult energi kaldet Qi. Denne Qi flyder rundt i det, der hedder meridianbanerne, der ligeledes befinder sig i kroppen. Teorien går så på, at alle sygdomme og lignende skyldes en forstyrrelse i ens Qi. Ved at stikke akupunkturnålene i huden ved en meridianbane, kan man så genoprette balancen i kroppen og sørge for at kroppens Qi cirkulerer rundt som det skal.

Det er dokumenteret, at akupunktur er blevet brugt i Kina helt tilbage til 200 år før Kristi fødsel. Selve ordet akupunktur kommer af, at kristne missionærer blev sendt til Peking af Ludvig den 14. (1638-1715). De var meget forbløffede over Kinas medicinske metoder og kom hjem og fortalte om acus punctura, hvor acus betyder nål på latin, og punctura betyder punktur på latin.

 

Hvad kan akupunktur behandle?

Akupunktur kan hjælpe på utroligt mange ting fra Tourettes-syndrom til bronkitis. Da sygdommen forklares ved problemer med ens Qi, kan akupunktur faktisk behandle det meste. Der er også dokumenteret, hvordan øreakupunktur har hjulpet misbrugere af diverse stimulanser med afvænning. Det kan være alt fra sukker til medicin. Det vil sige, at det både gælder stofmisbrugere og overspisere. Forklaringen er dog ikke, at øreakupunkturen er et form for mirakelmiddel, men derimod at det lindre stress, hvilket er det, mange afhængigheder begynder med. Hvis man har en mindre stresset hverdag, har man altså heller ikke et lige så stort behov for stimulanser. Ifølge organisationen NADA Danmark (National Acupuncture Detoxification Association) var der i 2008 1.500 misbrugere i akupunkturbehandling, og det tal er kun steget siden.

 

89% tilfredse brugere

Hver fjerde voksne dansker havde allerede i 2010 prøvet akupunktur ifølge en undersøgelse fra Statens Institut for folkesundhed, og det er steget yderligere siden, hvilket gør det til næstmest brugte alternative behandlingsform kun overgået af massage. På trods af dette, er det endnu ikke videnskabeligt bevist, at akupunktur har en direkte helbredende effekt, men hvad der er dokumenteret er, at utrolig mange mennesker mener og føler, at det har helbredt diverse skavanker. En anden undersøgelse fra foreningen Praktiserende Akupunktører viste, at 89% var tilfredse med behandlingen. 61% havde oplevet, at det også havde hjulpet på andre skavanker end det egentlige problem. 84% svarede tilmed, at prisen såmænd også var udmærket.

 

Hvis man ikke har lyst til at afprøve akupunktur et sted, der kun beskæftiger sig med alternativ medicin, kan man også få det gjort hos en fysioterapeut, der for resten også kan tilbyde alt fra en sexolog til en ultralydsscanning.