close
Life Hacks

5 måder hvorpå du kan give altanen nyt liv

I mange år har jeg kendt folk, som har været glade for – ja næsten endda – VALGT deres lejlighed, pga. altanen, som et lille ‘uderum’ i tilknytning til deres bolig. De varierer i alt fra ‘næsten ubrugelige’ 0,5 kvm til relativt fyldige 3-4-5 kvm, men ens for dem er alt for ofte, at de er lidt for snævre eller smalle, til at få rigtig godt udbytte af pladsen, og de mange drømme man kan have på det lille areal. Og jeg får da af og til, ret så optimistiske grill-fest invitationer, hvor der næsten kun er plads til grillen på altanen, og evt. et klaustrofobisk bord, man hverken kan komme til eller fra. Derfor ser jeg også alt for tit, at den gode intention som altanen jo er, ender med at blive et relativt ubrugt sted, og ender som en slags skur, depot, udendørs opbevaring. Man fylder gulvet, kvadratmeterne og gør færdsel næsten umulig og glemmer kubikmeterne – det 3-dimensionelle rum. Der er dog masser af måder, hvorpå dette kan undgås – her er 5 gode bud:

 

1. Drop bordet, hvis der ikke er plads til det!

Hellere stå op og nyde pladsen, udsigten og den friske luft, end at sidde mast op i et hjørne, man ikke kan forlade uden at hele bordet rejser sig. Trods drømmen om en lille gårdhave-café, er det ikke her du får skabt hygge, på det  alt for snævre rum. Hvis du absolut vil sidde, så hav hellere et par klapstole, der nemt kan stilles op ad en væg.

 

2. Brug altankasser, i stedet for blomsterkrukker!

Altankasser kan fås i alverdens praktiske modeller og faconer, og kan være ligeså dekorerende som store krukker. Dermed udnytter du bedre arealet og får endda løftet synet af de planterne nær øjenhøjde.

 

3. Skab liv med farverige blomster!

Prøv at planlægge, så du har blomstrende planter, mest muligt tid af året. Det starter tidligst med løgplanter som almindelige anemoner fra marts, og strækker sig hen til høstanemoner omkring september.

 

4. Varier indretningen efter årstiden og anvendelsen!

Vinteren kan sagtens forvandle din altan til midlertidig opbevaring, de færreste bruger alligevel megen tid der i denne årstid. Men sørg for at ændr indholdet så snart foråret kommer, ellers går der hurtigt en hel sæson, med ‘gammelt rod’, og det hober sig op og fjerner pladsen og sluger energien ud af din altan.

 

5. Hellere tomt og simpelt end overfyldt med haveartikler og antikviteter

Det er fint at du er passioneret omkring genbrugsfund og sjove, finurlige udsmykninger af mere eller mindre funktionel karakter – men selvom du lystigt fortæller 17 historier om hvor diverse genstande er købt, af hvem og til hvilken pris, er dine gæster ved at falde over den lille børneskovl fra 1943 som faldt ned fra krogen. Og i øvrigt ikke imponerede og den stilistiske forvirring der præger altanen, derfor: hellere ét betydningsfuldt yndigt billede, en gammel ophængt hestesko eller din farfars træsko – end en overfyldt, upersonligt kunstudstilling.

Og med disse råd – og en pose almindelig fornuft (f.eks. en kost og afskaffelse af spindelsvæv i krogene) – er din altan pludselig et meget mere behageligt sted at være! God fornøjelse.