close
Diverse

3 mærkevarer der er pengene værd

Mærkevarer

Vi lever i en verden, hvor de fleste ting tilsyneladende bliver produceret i Kina. Masseproduktion i sweatshops er trods alt billigere, end hvis man skal give arbejderne en ordentlig løn og gode forhold. Fabrikker og automatisering er heldigvis ved at udskifte den billige arbejdskraft i form af børnearbejde med maskiner, der skal bruge mindre ”mad” end den skål ris, børnene kunne overleve på. Det betyder desværre også, at der bliver udledt flere drivhusgasser og andre ting, der er skadelige for vores miljø. Vi dræber fisk og fugle, bier og blomster samt mange andre af vores naboer, når vi køber de billigste ting i stedet for dem, der er produceret på bæredygtig vis. Det er bare én af grundene til, at mærkevarer kan være værd at købe, men det gælder selvfølgelig ikke altid, og de andre grunde er bestemt også værd at sætte sig ind i. For at give dig lidt inspiration har vi fundet tre mærkevarer, der er pengene værd.

Tøj er et åbenlyst bud, men hvilke mærker gør det rent faktisk godt, både med hensyn til bæredygtighed og kvalitet? Dilling er et godt eksempel på et dansk tøjmærke, der formår at ramme plet på alle de rigtige punkter. Du tænker måske, at det så ender med at blive dyrt og at ingen gider at købe det, og du har ret – til en vis grad. Det bliver nemlig dyrere, når udgifterne til at producere tøjet er højere; det er almindelig sund fornuft. Det behøver dog ikke blive voldsomt meget dyrere, da det meste tøj, du ser i butikkerne, har alt for høje priser i forhold til, hvad tøjet koster at producere. Ved at sænke deres eget overskud per vare kan de altså stadig sælge tøjet til et ganske fornuftig pris.

I en anden kategori har vi lamper, hvor blandt andet le klint er værd at lægge mærke til. De har produceret lamper i mange år efterhånden, og de har gennem årene gjort produktionen mere og mere klimavenlig, så de nu er en af de førende designere af bæredygtige lamper. Der er andre mærker såsom Louis Poulsen, som også er godt med, og så er kvaliteten også i top – i hvert fald med de her to mærker. Le klint lamper er både tilstrækkelig holdbare og så giver de en god belysning.

Til sidst ser vi på briller, hvor det helt sikkert er værd at betale for at få den bedste kvalitet. Der er dog ikke stor fokus på bæredygtighed, så de to primære faktorer her må være pris og kvalitet. Både stellet og glasset skal gerne kunne holde til lidt af hver, og så skal glasset selvfølgelig hjælpe dig med at se bedre. Det er også vigtigt at stellet er formet på en sådan måde, at brillerne er komfortable at have på.